KAÇEP, Kadın "Aile Çocuk Engelli Politikaları" nın kısaltmasıdır.
KAÇEP olarak amacımız dayanışmayı, paylaşmayı ve kardeşliği esas alan ahenk içinde huzurlu bir toplumsal düzenin tesis edilmesidir.
Çabalamak, rızık kapısının anahtarıdır.
- Melana -
Kıymetli okurlarım, hayatımızın her anını çabalayarak rızkını kazanan, imanlı kalbiyle yaşayan ve umuda yelken açan varlığımıza selam olsun….
“Otizm olmasaydı, insanlar bugün hala mağaralarda ateş etrafında oturuyor olurdu… Otizm olmasa ne silikon vadisi kalır, ne de enerji sorununa çözüm bulunabilir.”
-Temple Grandin ; otizm spektrumlu bir profesördür. Einstein, Mozart, Tesla gibi isimlerin ortak özelliği otizmli bir beyne sahip olmasıydı. O sadece farklı düşünüyor…. - Hayvanları, sanatı ve otizmi anlamak için sözlü dilden uzaklaşmak gerekir diyor. Grandin’e göre dil, hayvanlarla ortak noktamız olan görsel düşünme becerisini gölgeliyor.
Tavsiyeleri şöyle ki;
-Çocuğa ilgisini çekecek şeyler gösterin,
-Otizmli çocuklar belirli bir konuyu sahiplenip onun dışına çıkmakta güçlük çekerler. Çocuğun tutkusu hangi alandaysa, o alanı kullanarak diğer alanlarda gelişmesini sağlayın.
-Erken müdahale fark yaratır.
-Çocuğa anlaşılır ve net bir görev verin.
Grandin; “Ben gerçek dünyanın gerçek sorunlarına çözüm getirdim. Dünyanın soyut şeylerle değil, benim gibilere çok daha fazla ihtiyacı var, diyor.”
Kısaca Grandin, “Dünyanın farklı düşünen beyinlerin bir arada düşünmesine ihtiyacı var.”
Kıymetli okurlarım Grandin’e sonuna kadar katılıyorum. Son zamanlarda oğlumun özel eğitim uygulamaları içerisinde alternatif yöntemler arasına hippoterapiyi ekledim. İş edindiğim alanla ilgili yatığım araştırmalarda At eşliğinde yapılan terapi yöntemlerini uygulayarak seanslarımızı alıyoruz. Umuyorum ki faydasını zaman içerisinde göreceğiz.
Sizlere hippoterapiden bahsetmek istiyorum. Özellikle vurgulamak istediğim konu, tüm bilimsel disipliner yaklaşımlarda olduğu gibi bu terapi yöntemi de ilgili profesyonellerce uygulanmalıdır. Örneğin; fizyoterapist.
Hippoterapi; fiziksel, zihinsel veya duyusal bozukluğu olan kişiler için iyileşme ve gelişme sağlamak amacıyla, atın hareketlerinden yararlanan bir tedavi stratejisidir.
Atın hareketleri mükemmel şekilde modüle edilmiş vestibüler, probriosebtif, taktil ve vizuel girdiler sağlar. Atın hareketleri postral kontrol, duyu sistemleri ve motor yanıtların düzenlenmesi, solunum kontrolü, duyu bütünlüğü ve dikkat isteyen becerilerin geliştirilmesine olanak sağlar.Atın hareketleri aynı zamanda farklı gelişim gösteren bireylerde günlük yaşam becerilerini destekleyen nöro fizyolojik sistemlerin uyarılmasında da fayda sağlar. Bu alanda profesyoneller fizyoterapist, ergoterapist ve ilgili terapistlerdir.Günlük yaşam aktivitesinde etkin rol oynayabilecek bir alternatif yöntem olan hippoterapi önemle uygulanmalıdır diyerek sözlerimi sonlandırıyorum.
Yeter ki umudu olsun insanın …..
-Mehtap AKGÜL-