KAÇEP Nedir ?

KAÇEP, Kadın "Aile Çocuk Engelli Politikaları" nın kısaltmasıdır.

KAÇEP olarak amacımız dayanışmayı, paylaşmayı ve kardeşliği esas alan ahenk içinde huzurlu bir toplumsal düzenin tesis edilmesidir.

İLETİŞİM
  • Adres: Ceyhun Atuf Kansu Caddesi
    No:128
    Balgat/ANKARA
  • Telefon: +90-312-472 55 55
  • Faks: +90-312-473 15 44

OTİZMDE SEVGİ DOLU BİR DOKUNUŞ

Bu dünya yaptıklarımızın yankılanıp,

Yine bize döneceği bir dağdır.

-Mevlana-

 

Kıymetli okurlarım; sessizliği duyan, hüznü hisseden ve umudu gören gönlünüze selam olsun.

 

- Hayata dair faydalı bilgi paylaşılarak  çoğaltılmalı...

Her hafta olduğu gibi yine otizmle ilgili sizlere aktarmak istediğim konu ; OTİZMDE SEVGİ ÜZERİNE

Otizm; 0-3 yaş aralığında çocuğunuzda sözel ve sözel olmayan iletişim sorunları, dış dünya ile sınırlı etkileşim ve davranışların katı kalıplar içerisinde kendini gösterir. Bu farklılık durumuyla karşılaşan ebeveyn, erken teşhisin önemini düşünerek hızlı ve kararlı hareket etmelidir. Ebeveyn çocuk arasındaki kendiliğinden oluşan yoğun sevgi bağı “ insanı yüksek özverilere götüren ilgi duygusu” gereği otizm için çabalama ve gayretli mücadele bu yüzden ortaya çıkar. Mücadele başlangıcında otizmli çocuk ve ebeveyninin çevresinde iyi bir koordineli ekibe ihtiyaç duyulmaya başlar.  Ebeveynler ne yapacağını bilemeyebilir. Yada içinde bulunduğu kaygı ebeveyni mücadele etmesi gerektiği konudan uzaklaştırarak umutsuzluğa taşıyabilir.  Bu sebeple öncelikle ebeveynin imanlı irade gücü, iç motivasyonu ve yakın çevresinin süreçteki rolü iyi bilinmelidir.

Edindiğim tecrübeli bilgiler ışığında;

*Otizmde erken teşhisin önemini yanı sıra ilk konulan teşhisin ardından kararlı, sevgi dolu, bilinçli farkındalığı, doğru kişilerden alınan bilimsel tedavi ve eğitim yöntemlerini izleyerek belirlenen yol haritası otizmli çocuk için gelişimsel ilerleme hatta bağımsız bir hayat sunacaktır.

*Bilimsel nitelikte olan ve çocuğa 0-5 yaş aralığında konan teşhisin sonrasında uygulanan (ABA) uygulamalı davranış analizinin otizmli çocuğun gelişiminde önemli bir paya sahiptir.

ABA davranış temelli bir yöntemdir. Otizmli çocukların olumsuz davranışlarını olumluya çevirerek tamamlayıcı nitelikte bilimsel bir disiplindir. Otizmli çocukların özel eğitiminde uygulanan ABA terapi erken dönemde uygulanmaya başlandığında hızlı gelişimsel sonuçlara ulaşılabilmektedir. Erken dönemde yoğun bireyselleştirilmiş eğitim programıyla otizmli çocukların akranlarına yetişmesi mümkündür.  Aslında Uygulamalı Davranış analizi yöntemi (ABA) çocuklarda istenmeyen davranışların azaltılmasını, alternatif davranışların arttırılmasını hedefleyen, davranışları bilimsel değerler ile analiz eden bir yöntemdir.

Kıymetli okurlarım; Otizm her ne kadar bilimsel değerler ile otizmde mücadele edildiğinde aşılamıyacak bir durum olmadığını vurgulamak istesem de sadece bilim ve uygun metodoloji bazen süreci tamamen taşıyamaz.

İnsani sevginin, empatili yaklaşım tarzının umut dolu dokunuşlarla en etkili ilaç olduğunu düşünen, hayatını sürdüren bir anne olarak otizme dair inançlı mücadelemi sürdürmekteyim.

Gerçek sevgi sabırdır, herşeye dayanır. Affeder, çabalar, gerektiğinde susar, kabullenir ama asla bitmez! Diyerek sözlerimi sonlandırmak istiyorum.

Yeter ki UMUDU OLSUN İNSANIN…

                                                                                                                                          04.09.2019

                                                                                                                                        MEHTAP AKGÜL