KAÇEP Nedir ?

KAÇEP, Kadın "Aile Çocuk Engelli Politikaları" nın kısaltmasıdır.

KAÇEP olarak amacımız dayanışmayı, paylaşmayı ve kardeşliği esas alan ahenk içinde huzurlu bir toplumsal düzenin tesis edilmesidir.

İLETİŞİM
  • Adres: Ceyhun Atuf Kansu Caddesi
    No:128
    Balgat/ANKARA
  • Telefon: +90-312-472 55 55
  • Faks: +90-312-473 15 44

Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Milletvekili Av. Halil ÖZTÜRK’ün

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne İlişkin TBMM’de Gündem Dışı Konuşması (04/12/2018)

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu ve bizleri ekran başında izleyen tüm vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, Engelliler Günü'nü buruk bir şekilde yaşayan vatandaşlarımız öncelikle bilmelidir ki Milliyetçi Hareket Partisi kendileriyle sadece bir gün değil, her gün bir ve beraberdir. Sorunlarının çözümü noktasında da mücadeleyi sürdürmeye devam edecektir. Bu hususu engelli bir annenin evladı olarak özellikle belirtmek istiyorum.

Engelli bireylerimiz toplumun ayrı bir kesimi olarak değil, bütünleşmiş bir parçası olarak görülmelidir. Onların sosyal alanda etkinliğini artırmak adına gerekli düzenlemeleri yapmak toplumun insanlık görevi, engellinin ise en temel hakkıdır. Yine, engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarını kolay bir şekilde devam ettirmelerini sağlamak merkezî ve yerel yönetimlerin en öncelikli görevleri olmalıdır.

2005 yılında çıkarılan Engelliler Yasası doğrultusunda belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları, yaya geçitleri, resmî yapılar, yeşil alanlar ve spor alanları gibi altyapılar engellilerin erişilebilirliğiyle uyumlu hâle getirilecekti. Verilen yedi yıllık süre önce üç yıl, aradan üç yıl daha uzatılmış ve 7 Temmuz 2018'de dolmuştur. On üç yıl uzatmanın ardından hâlen gerek belediyelerin hizmetlerinde gerekse taşımacılıkta kullanılan araçlarda engellilerimiz için gerekli düzenlemeler yapılamamıştır. Valilikler bünyesindeki erişilebilirlik izleme ve denetleme komisyonları bu eksiklikler için ceza kesiyor mu, bu rakam ne kadar ve nereye harcanıyor, henüz belli değildir. Bir ülkede hizmet üretmekten daha önemlisi o hizmete erişimi kolaylaştırmak ya da mümkün kılmaktır.

Saygıdeğer milletvekilleri, Devlet Personel Başkanlığının Mart 2018'de yayınladığı engelli istihdam verilerine göre bugün hâlen 61.728 engelli kadrosunun 11.317'si boştur. Bu bakımdan kamudaki engelli istihdamı artırılmalı; kamudaki engelli memur kontenjanının yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkartılması, yine engelli işçi kontenjanının da yüzde 4'ten yüzde 6'ya çıkartılması hususunda gerekli yasal ve idari düzenlemeler yapılmalıdır.

Engelli vatandaşlarımıza kamuda yeni istihdam açılmasına yönelik vermiş olduğumuz kanun teklifimizle muhtaç engelli, engelli ve engelli yakınları aylıklarının yükseltilmesi hususunda vermiş olduğumuz teklifler öncelikle gündeme alınmalı ve görüşülerek yasaya bağlanmalıdır.

Diğer taraftan Türkiye Engelliler Araştırması 2002, Türkiye'de engellilerle ilgili yapılan en son ve kapsamlı bir çalışmadır. Bu tarihten sonra ülkemizde engelli vatandaşlarımızın sayısı, engel durumu, öğrenim durumu, sağlık ve istihdam şartları tahminî verilere dayanmaktadır. 2011 Nüfus ve Konut Araştırması çerçevesinde Türkiye'de engelli oranı nüfusun yüzde 7'si civarındadır. Bu da yaklaşık 6 milyon civarında bir nüfusa tekabül etmektedir. Bugün, hâlen engelli vatandaşlarımız yolların, kaldırımların, kamu ve özel sektöre ait binaların engellilerin erişimine uygun olmaması nedeniyle sorunlar yaşamaya devam etmektedir.

Yine, engelli vatandaşlarımız işsizlik, toplum tarafından dışlanma, eğitim ve sosyalleşememe gibi sorunlarla mücadele azmi göstermektedirler. Bu mücadele azimlerinde devlet ve insan olarak her engelli vatandaşımızın yanında olmak hepimiz için zaruri bir hâl almıştır.

Sayın milletvekilleri, engellilerimizin gerek sağlık hizmetlerindeki gerek diğer alanlardaki sorunları devam etmekte ve çözüm beklemektedir. Engelli bireylerin rehabilitasyon hizmetleri, yardımcı cihaz, tıbbi sarf malzemesi veya buna benzer hayati önemi haiz ihtiyaçlarının büyük bölümü devlet tarafından ya karşılanmamakta ya da yetersiz kalmaktadır. Günümüzde gelişmiş ülkelerde engelli çocuklar için haftalık otuz saat özel eğitim verilip ücretleri de devlet tarafından karşılanırken ülkemizde aylık on iki saat eğitim yetersiz kalmakta ve bu durum da çocuklarımızın gelişimini aksatmakta veya geciktirmekte ya da sınırlı kılmaktadır. Başta Kırıkkale olmak üzere tüm Türkiye'de engelli bireylerimiz ibraz etmek zorunda oldukları raporları sebebiyle rapor süreci kıskacı altında boğulmaktadırlar.

Sağlık tesislerindeyse erişim hâlen çok düşük orandadır. Bakınız, çok ilginç bir örnek: İşaret dili bilen personel ve özellikle doktor olmaması birçok tıbbi merkezde birçok sorun yaşanmasına sebebiyet vermektedir.

Başarılarıyla gurur duyduğumuz engelli spor kulüplerine hâlen gerekli ve yeterli destek sağlanamamaktadır. Engelli sporcularımız uluslararası spor müsabakalarında ya yalnız bırakılmakta ya da yetersiz desteklenmektedir.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak, engelli kardeşlerimizin hayatlarını huzur ve güven içinde sürdürebilmeleri, kendi kendilerine yetebilecek kıvam ve kabiliyete sahip olabilmeleri başlıca hedefimizdir.

Hatırlatmak isterim ki gerçek bir engel varsa o, kalplerdeki tortular, zihinlerdeki pürüzler ve vicdanlardaki lekelerdir.

Genel Kurulu bir kez daha saygıyla selamlıyorum.