KAÇEP Nedir ?

KAÇEP, Kadın "Aile Çocuk Engelli Politikaları" nın kısaltmasıdır.

KAÇEP olarak amacımız dayanışmayı, paylaşmayı ve kardeşliği esas alan ahenk içinde huzurlu bir toplumsal düzenin tesis edilmesidir.

İLETİŞİM
  • Adres: Ceyhun Atuf Kansu Caddesi
    No:128
    Balgat/ANKARA
  • Telefon: +90-312-472 55 55
  • Faks: +90-312-473 15 44

OTİZMDE SABR

 

Seni iki şey anlatır;

Hiçbir şeyin yokken gösterdiğin sabır,

Her şeyin varken sergilediğin tavır. 

-Mevlana-

Kıymetli okurlarım, farkındalık çalışmalarım sonrasında sizlerle buluşmamın mutluluğuyla umut dolu mısralarıma hoş geldiniz.

OTİZMDE HİKAYELEŞTİRME

Her nerede yaşarsak yaşayalım, hikaye anlatmak, iletişim kurmanın doğuştan gelen iç güdüsel ve en önemli şeklidir. Hikaye anlatıcılığı eğitimin en eski halidir. Çocuklara dünyanın oluşumu, hayat ve yaşamdan sonrası hakkında cevaplar vererek insan topluluklarını birbirine yakınlaştırır. Dünyadaki her kültür okur yazar değildir, ama her bir kültür hikaye anlatır.

Otizmli çocuklar hikâyesi olayları, efsaneleri, destanları anlayamıyor olabilirler. Ancak anlamaları için drama, tiyatro ve özel eğitim uygulamaları içeren oyun terapileri eşliğinde zihinsel gelişimleri doğrultusunda anlatılan hikayeleri anlayabilirler. Otizmli çocukta, masal, hikaye ve drama etkinlikleri  hayata dair farklı bakış açılarının gelişmesini sağlar. Yine hikaye anlatımı, akran iletişimlerinde önemli bir paya sahiptir. Kreşteki okuma saatleri ve okuldaki tiyatro etkinlikleri otizmli çocuğun katılımının kısa süreli bile olsa dahi, çocuğun  katılımıyla desteklenmesi çok önemlidir. Örneğin; ebeveynin her gece masal anlatarak çocuğunu uyutarak uykuya geçiş saati rutini oluşturmasıdır.

Hikaye anlatmanın çocuklar üzerindeki faydalarına değinirsek;   

-          Anlamlı ve amaçlı konuşmayı sağlar.

-          Hikayelendirmeniz için sizi okumaya ve yazmaya yönlendirir.

-          Sosyal alanlarda çocuğun senkronize davranışlar sergilemesine katkı sunar.

-          Dinleme becerilerini geliştirir.

-          Dikkat, algı ve sosyal yaşam becerilerinde koordinasyonu sağlar.

Tabi otizmli çocukta hikaye anlatımı pekte kolay değildir. Çocuk, dikkatini veremeyebilir, odaklanamayabilir, sıkılabilir ve davranış problemleri sergileyebilir. Bu gibi sebeplerle ebeveyn hikaye anlatmaktan vazgeçebilir. Çözümcül yaklaşım olarak; ebeveyn pekiştireçler kullanabilir, ses tonunu heyecan verici inişli çıkışlı yapabilir, dikkat çekebilecek maske ve gözlük kullanabilir.

Kısaca Otizmde yaşam ;  sabr, fedakarlık ve özverili bir sistematik düzendir diyebilirim. Biz özel çocuk ebeveynleri, hayatımızın her anında var olan eğitim anlayışımızı doğallaştırarak, hayatın içinde uygulayarak yaşamımızı kolaylaştırmamız mümkün..

Kıymetli okurlarım, farkındalığa dair otizm şöyle karşımıza çıkar;

-          Göz teması kuramama

-          Dikkat eksikliği

-          Konuşama becerilerinde güçlük

-          Hiperaktivite/hipoaktivite

-          İletişim sorunlarıdır.

Otizmli bir çocuğun hayatın içinde olmasının önemi kadar hikayeleştirme etkinlikleri de önemlidir, diyerek sözlerimi sonlandırıyorum.

Unutmayalım ki, hayatta bir hikayedir.

                                                                                         Mehtap AKGÜL