KAÇEP Nedir ?

KAÇEP, Kadın "Aile Çocuk Engelli Politikaları" nın kısaltmasıdır.

KAÇEP olarak amacımız dayanışmayı, paylaşmayı ve kardeşliği esas alan ahenk içinde huzurlu bir toplumsal düzenin tesis edilmesidir.

İLETİŞİM
  • Adres: Ceyhun Atuf Kansu Caddesi
    No:128
    Balgat/ANKARA
  • Telefon: +90-312-472 55 55
  • Faks: +90-312-473 15 44

OTİZMDE İLETİŞİM

 

Limon Çiçeği esintisiyle gelen koku,

Onarır mı ruhu? …

 

Kıymetli okurlarım, sesimize ses, umudumuza mavilikler eklemeye hoşgeldiniz.

Bu haftada sizlere farkındalık içeren önemli bir konu belirledim.

“OTİZMDE YALNIZLIK”

YA SEN OLSAYDIN!

Otizmin en belirgin özelliği içe dönüklüktür. Bu durum ister istemez otizmli bireyi yakın çevresinden ve sosyal çevresinden uzaklaştırır. Oysaki otizmli birey bu içe dönüklüğü kendi tercihinden değil, yapısal özelliğinden dolayı yaşar. Dışarıdan bakıldığında otizmli çocuğun akranları bizi istemiyor ki diyerek durumu değerlendirir. Ya da otizmli çocuğun ailesi, çocuğu sıkmayalım kendi odasında kalmak istiyor yanımızda durmak istemiyor diyerek yanlış düşünebilir. Bu yaşanabilecek durumlara çözümcül yaklaşımımız; otizmli çocuğun uyanık kaldığı her anında iletişimde tutmaya çalışarak, çocuğun iletişime ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

İLETİŞİM; kişiler arası ilişkilerde duygu, düşünce ve haberlerin birbirlerine aktarılmasıdır. Yani kişilerin birbirini anlamasıdır.

Otizmli çocukların istemsizce sergiledikleri iletişim küskünlükleri nedeniyle karşısındaki kişiye duyarsız gibi görülürler. Aslında, göz teması ve odaklanma sıkıntısı sergiledikleri halde kesik kesikte olsa iletişimin bir kanalında olurlar.  Bizim amacımızda otizmli bireyde iletişimi başlatmak ve sürekliliği korumak olmalıdır.

Kıymetli okurlarım; iletişim dediğimiz olay aslında bizi yalnızlıktan korur ve  hayata bağlar. Dolayısıyla sadece iki dudağımız arasında dökülen kelimeler değildir. Bazen sessizce gözyaşı akıtmak, bebeğin acıktığında ağlaması, kurduğumuz saatin alarmı ile uyan sinyalini vermesi  veya acı bir ses tonuyla bağırmaktır… Otizmli çocuklar kendilerini ifade edememe durumlarında birçok iletişim kanalını kullanırlar ve olumlu veya olumsuz davranışlarına yansıtırlar.  Bu durumu gördüğümüzde empatiyle hissederek sergileyebileceğimiz yaklaşım tarzı, otizmli çocuğumuzu gelişimsel ilerlemeye götürür.  Bizler Otizm spektrumlu bireyler olsak ne hissederdik ?  İstemsizce sergilediğimiz davranışların karşılığı bize YALNIZLIK mı olmalıydı? Bu soruları cevapladığımızda daha iyi anlayabileceğimizi düşünüyorum. Otizmli çocuğun elbette bilinçli ve tepkisel davranışları da olacak. Bizler bu  davranışları da ilgili profesyonellerin desteği çerçevesinde aşabilmemiz mümkün.

Her duygunun bir anlamı ve davranışa yansıması vardır.

Selam olsun…

                                                                                        Mehtap AKGÜL