KAÇEP Nedir ?

KAÇEP, Kadın "Aile Çocuk Engelli Politikaları" nın kısaltmasıdır.

KAÇEP olarak amacımız dayanışmayı, paylaşmayı ve kardeşliği esas alan ahenk içinde huzurlu bir toplumsal düzenin tesis edilmesidir.

İLETİŞİM
  • Adres: Ceyhun Atuf Kansu Caddesi
    No:128
    Balgat/ANKARA
  • Telefon: +90-312-472 55 55
  • Faks: +90-312-473 15 44

 

 PANDEMİK VİRÜS CORONA

    Hatice Gökçen Taşdoğan( Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi 3.Sınıf Öğrencisi)

Adı dahi duyulunca insanları ürküten ve tüm dünyada salgın bir hastalığa neden olan ve hızla yayılan COVİD-19 un adını aldığı Coronavirüs türünün tarihçesi aslında 1962 yılında solunum yolu enfeksiyonu belirtisi gösteren hastalardan alınan örneklerde izole edilip ilk kez tanımlanmasına dayanır.Develer,kediler, yarasalar gibi birçok hayvanda sıkça rastlanılan insanlarda da solunumsal, gastrointestinal,hepatik,nörolojik semptomlara yol açabilen bir patojendir.İnsanları enfekte etmesi ne yazık ki önceleri de görülmüş MERS,SARS gibi salgınlara yol açmıştır.

 SARS-CoV ilk olarak Kasım 2002'de Çin'in Guangdong eyaletinde tespit edildi ve ardından 30'dan fazla ülkeye yayıldı. Bu salgında, 774 ölümle dünya çapında> 8000 vaka bildirilmiştir. Bu salgın azaldı ve 2004'ten bu yana yeni bir vaka tespit edilmedi. Anında kaynağın, canlı hayvan pazarında yiyecek için satılan ve muhtemelen yakalanmadan önce bir yarasa ile temas yoluyla enfekte olmuş olan misk kedileri olduğu varsayıldı.

MERS-CoV enfeksiyonu ilk olarak Eylül 2012'de Suudi Arabistan'da rapor edildi, ancak Nisan 2012'de Ürdün'de bir salgın geriye dönük olarak doğrulandı. Dünya çapında 2019'a kadar 27 ülkeden yaklaşık 2500 MERS-CoV enfeksiyonu vakası (en az 850 ilgili ölümle) rapor edilmiştir; tüm MERS vakaları, Arap Yarımadası'ndaki ve yakınındaki ülkelerdeki seyahat veya ikamet ile bağlantılıdır ve% 80'inden fazlası Suudi Arabistan'ı kapsamaktadır. Arap Yarımadası dışındaki MERS'in bilinen en büyük salgını 2015 yılında Kore Cumhuriyeti'nde meydana geldi. Salgın, Arap Yarımadası'ndan dönen bir gezginle ilişkilendirildi. 

 Son olarak 2019’da tanımlanan yeni coronavirüs diğer bir deyişle COVİD-19 Çin’in Hubei eyaleti Wuhan’daki bir hayvan pazarı odaklı ortaya çıkmış ve insanları enfekte etmiştir.İnsandan insana bulaşabilen bu virüs hızla dünyaya yayılmış ve birçok kişinin asemptomatikten hayatını kaybetmesi sonuçlarına varabilen üzücü bir salgın tablosu ortaya çıkarmıştır.

Kişiden kişiye yayılma solunum yolu damlacıklarıyla temasıyla gerçekleştiği gösterilmiştir. Bu nedenle World Health Organisation(WHO) enfeksiyonu önlemek için aşağıdaki tavsiyelerde bulunmuştur:

Coronavirüs tanısı Üst ve alt solunum salgılarının gerçek zamanlı ters transkriptaz-polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) testi ile yapılmaktadır.

 

En çok karşılaşılan belirtiler kuru öksürük,yüksek ateş ve nefes darlığıdır.Onun haricinde yorgunluk,boğaz ağrısı,ishal,bulantı,burun akıntısı görülebilmektedir. Şiddetli olgularda ağır solunum yetmezliği,böbrek yetmezliği ve pnömoni görülebilir. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı bu belirtileri gösteren vatandaşların gerekli önlemlerle en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasını istemektedir.

Tüm bu bilgiler ışığında; hızla yayılan salgın hastalığın yayılmasını yavaşlatmak ve durdurmak için insanlara önemli görevler düşmektedir.Basit ve kolayca yapılabilecek bu görevler hastalığın yayılmasını kısıtlandıracaktır.Bunların başında el hijyeni gelmektedir.Eller kontamine riski olan temas sonrası 20 saniye boyunca Türk usulü dediğimiz yöntemle su ve sabunla yıkanmalı.Eğer elimizi yıkayamayacak bir durumdaysak el dezenfektanı ürünlerle elimizi temizlemeliyiz.Eller temizlenmeden ağzımız,burnumuz ve yüzümüzle temas etmemeliyiz.Tokalaşmak,öpüşmek,sarılmak gibi yakın temaslardan kaçınmalıyız.İnsanlarla sosyal mesafemizi korumalıyız.(en az 1metre). Öksürme,hapşurma sırasında ağzımızı kapatırken elimizi değil kolumuzun iç kısmını kullanmalıyız.

Şu ana kadar dünyada daha önce de çok kez görülen pandemik hastalıklar  insanoğlu tarafından her seferinde mağlup edilmiştir ve edilmeye devam edecektir.Korku ve panik durumuna gerek yoktur ve unutulmamalıdır ki coronavirüs alacağımız önlemlerle üstesinden gelebileceğimiz bir durumdur. Kendimizi bir süre izole edip gerekli önlemleri önlemleri alıp bilim insanlarının öncülüğünde bu virüsü de yenelim.

 

 

KAYNAKÇA

1-https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/respiratory-viruses/coronaviruses-and-acute-respiratory-syndromes-covid-19,-mers,-and-sars#v8948898

2-https://www.who.int/

3-2019 Novel Coronavirüs(COVİD-19) Outbreak: A Review of the Current Literature   Ahmet Riza Sahin, Aysegul Erdogan, Pelin Mutlu Agaoglu, Yeliz Dineri, Ahmet Yusuf Cakirci, Mahmut Egemen Senel, Ramazan Azim Okyay, Ali Muhittin Tasdogan