KAÇEP Nedir ?

KAÇEP, Kadın "Aile Çocuk Engelli Politikaları" nın kısaltmasıdır.

KAÇEP olarak amacımız dayanışmayı, paylaşmayı ve kardeşliği esas alan ahenk içinde huzurlu bir toplumsal düzenin tesis edilmesidir.

İLETİŞİM
  • Adres: Ceyhun Atuf Kansu Caddesi
    No:128
    Balgat/ANKARA
  • Telefon: +90-312-472 55 55
  • Faks: +90-312-473 15 44

 

‘’KORONA VİRÜS TEHDİDİ SEBEBİYLE EVLERİNDE KALAN ÇOCUKLARIMIZ SANAT UYGULAMALARIYLA EVDE GEÇEN ZAMANLARINI FAYDALI BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİREBİLİRLER.” 

Merve MENEKŞE
Görsel Sanatlar Öğretmeni
Milliyetçi Hareket Partisi MYK Üyesi
Kadın Kolları Genel Koord.Yard.

 

Çocukluk dönemi, bebeklik ve ergenlik çağlarındaki insan olarak kabul edildiği gibi Birleşmiş Milletler raporlarına göre de, 0-18 yaş arasındaki insanlar olarak tanımlanır.

Çocukluk döneminde sanat, şüphesiz hayal gücünü sınırlarıyla aşan, ufuk çizgisi belli olmayan duyguların dışa vurumudur . İnsanın varoluşundan bu yana gelişimini, hayatta kalma mücadelesini eski çağ dönemlerindeki duvar resimlerinden beri tanıklık etmiş, her dönemde geniş yelpezeye sahip olmuş, insan için hem kişisel becerilerin gelişmesinde  hem de sosyal ve beşeri hayatımız da yer bulmuştur.Bu zaman skalasında sanat insanlık için hep ileriye yönelik adımlar atmada yarar sağlamıştır. Çocukların bu zaman sürecinde sanat algısının gelişimi de önem taşımıştır. Sanat ile birlikte çocuğun kendisini rahat ifade edebilmesi ona kendisinin anlaşıldığını hissettirmektedir ve böylelikle sosyal gelişimine de katkı sağlamaktadır. Sanat bu bağlamda çocuklar için bir duygu aktarımı olmaktadır. Sanat etkinlikleriyle uğraşan çocukların birçok alanda daha başarılı oldukları gözlemlenmektedir. Bir psiko-terapi yöntemi olarakta kullanılan sanat çocuklar üzerinde de etikili bir yöntemdir. Stresi azaltma, duyguları dışa vurma ve iletişim kurmada yardımcı olmaktadır.

Görsel sanatların ana dallarından biri olan resmin çocuk üzerindeki sosyal ve beşeri katkıları yok sayılamayacak derecede fazladır. Hatta öğrenim hayatına başlamadan önceki dönemde sanat eğitimine temel olan  pedagojik yaklaşımlar da sanatın çocuk gelişimi üzerindeki bir çok olumlu etkilerinden bahsetmektedir. Özellikle yaratıcılığı ön plana çıkaran bu yaklaşımların en önemlileri Platon, Freud,Piaget,Franz Çizek, Vygotsky Lowenfeld,Herbert Read gibi eğitimci düşünürler tarafından kitaplarda yerini almıştır.

Covid -19 virüsü ile tüm dünya olarak mücadele ettiğimiz bu dönemde devletimizin de önlem olarak aldığı kararlar doğrultusunda öğrenim hayatında olan birçok öğrenci şuan uzaktan eğitim yöntemi ile evde öğrenimine devam etmektedir. Çocuklarımızın evde bulunduğu bu dönemde sürece katkı sağlayacak bir dalda sanattır. Sanat etkinlikleriyle evde vakit geçiren çocukları resim yapmaya yönlendirebiliriz. Bu süreçte çocukların yaratıcılığını geliştirmesine, serbest düşünmesine, hayal gücünü dışarıya aktarmasına, gözlem ve sosyal becerilerinin gelişimine sanat yoluyla katkı sağlayabiliriz.

“Kısacası sanat eğitimi ile çocuk ve genç olay ve olguları, çok yön-

lülükleri ve çok boyutlulukları içinde görüp yorumlayabilecek ve kav-

rayabilecektir. Böylece bireyler, yeniliklere, çağdaş her türlü gelişmeye,

her tür yeni biçim ve biçimlendirmeye açık olacaklardır. Aynı zamanda

bu eğitimden geçen bireylerin bilim ve teknolojide, toplumsal değişme

süreçlerindeki yeni gelişmeleri anlamaya yatkın, insancıl ve hoşgörülü

bir kişilik geliştireceği kesindir” (San, 1987, s. 11).

 

Şüphesiz her çocuğun sanat yatkınlığı yüksek düzeyde olması beklenmemelidir. Ama sanat ile iç içe olması ilerde farklı meslek gruplarını tercih etmiş olsa da hayatında olumlu izler bırakacaktır. Duygu aktarımına ve stres azaltımına, beşeri ilişkilerine olumlu bir etken olacaktır. Çok yönlü bir aktivite olan sanat her zaman farklı bir pencere açacaktır. Hayal gücüne yön verecektir. Sanat faaliyetlerinde çocuğun aldığı olumlu yönlendirme ve beğeni onun yaptığı faaliyete ilgisini artıracaktır. Ve her bir yeni başlangıçta daha iyisini yapmaya yönlenecektir.

Bu süreçte ise çocuğun sanat faaliyetlerine yönlenmesinde resim ve materyalleriyle onlara yardımcı olabiliriz. Farklı resim materyalleriyle çocuklara ne çizmek istediklerini kendilerine bırakabilir,çocukların yaratacılıklarını geliştirmelerine hayal güçlerini dışarıya aktarmada ve duygu boşalımında katkıda bulunabiliriz.

Ressamların sanat eserlerinden birini yorumlatarak çocukların sanat eseri üzerinden ne algıladığı ile ilgili fikirler alıp onların yorumlama kabiliyetini geliştirmelerine yardımcı olabiliriz. Renkler, objeler, çizgiler üzerindeki yorumları onların dış dünyaya bakış açıları hakkında gelişimde bulunacaktır. Çeşitli sanat eserleri ile tanışması ise çocuğun eleştirel düşünceyi geliştirmesine katkıda bulunacaktır.

Çocuklarımızla bir masalsı kompozisyon oluşturarak bunu resimleştirmelerini isteyebiliriz. Hayal güçlerini ve kavram bilgilerini geliştirmede büyük katkısı olacaktır.

Bir objenin eskiz çalışmasını yaptırılabiliriz. Eskiz; kelime anlamıyla taslak demektir. Herhangi bir obje ya da görsel bir nesneyi çizmek için oluşturulan ön çizimdir. Bu şekilde yapılan resim faaliyeti ise çocuğun deneme yanılma yöntemi ile benzer olana ulaşması hedeflenebilir.

 Bir diğer çalışmada Röprodüksiyon. Röprodüksiyon bir sanat eserinin aslına uygun kopyasını yapmak demektir. Bir ressamın sanat eserini bire bir yapması onun renkler ve çizgiler ile objeleri tamamlayarak sanat eserinin benzerine ulaşmasında gözlem ve dikkat becerilerini geliştirmelerine katkı sağlayacaktır.

Bunlar sadece bu dönemde evde olan çocukların resim sanatıyla stres ve kaygılarını azaltmaya yönelik bazı resim yapma aktivitelerine önerilerdir. Aynı zamanda çocuk sanat ile birlikte farklı nesneleri ortak bir uğraş içinde bir arada kullanmasını öğrenir. Bu süreçte hem çocuk için hem de yetişkin için sanat zevkli bir hale gelecektir. Resim yapmak çocuğa iyi geldiği gibi yaratıcılığı hayal gücünü dışa aktararak duygularını boşaltmayı öğrenecek bunun ile birlikte görme dokunma gibi duyularını aynı zamanda geliştirecek ve sanat çocuğun el ve göz koordinasyonunu bir biri ile uyumunu koordine etmesine yardımcı olacaktır.

 Resim çalışmaların da birçok materyal kullanılmalıdır. Çocuk hiçbir zaman sınırlandırılmamalıdır. İlerki hayatında okul başarısının ve öz güven gelişimine katkı sağlayacak bu yöntemler çocuğun gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Ülkemizde en kısa zamanda atlatılmasını umduğumuz bu dönemde çocukların sanat faaliyetleri ile de gelişimlerine katkı sağlayabiliriz. Aile içi iletişime de faydalı olacağı şüphesizdir. Sanat adına çocuğunuz ile yapacağınız her aktivite sizin ile olan bağlarını da kuvvetlendirecektir. Böylece sanat çocuğun boş kalmasını engelleyerek enerjisini faydalı ve amaçlı bir uğraşa dönüştürecektir. Çocuğun sanatsal faaliyetler üzerindeki uğraşı çocuk ile ebeveyn arasındaki çatışmaları azaltacaktır.

Bilim adamlarının araştırmalarına göre beyin sağ ve sol yarım küreden oluşmaktadır. Sağ yarım küre ise sanatın geliştiği kısımdır. Birçok araştırma ve kuramın da bize gösterdiği,çocuğun sanat ile yaptığı her aktivite zekasını gelişimine katkı sağladığıdır.

Sonuç olarak; sanatın gerekliliği hem yetişkin bireyler hem de çocuklar için ne kadar etkili olduğu görülmektedir. Geleceğimizin iyi olmasını istiyorsak Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin şu sözlerini dikkate almalıyız.  ‘’Çocuğa sahip çıkmazsak medeniyetimiz ile övünmeye hakkımız kalmayacaktır.’’ Buda çocuklarımıza değer vermekten geçmektedir. Güzel bir gelecek için çocuklarımızın sorunlarını en aza indirgeyerek uygun alanlarda çözüme kavuşturmalıyız. Bunlardan biride onları sanat ile tanıştırmak olmalıdır.

Unutmayınız ki sanat herkes içindir. Hayatınızın her döneminde sanat ile kalmanız dileğiyle.   



 


 

KAYNAKÇA

San İnci, Çocuğun ve Gencin Sanat Eğitimi , Milliyet Sanat Dergisi , s162
Buyurgan Serap, Buyurgan Ufuk, (Eylül 2018),Sanat Eğitimi ve Öğretimi, Pegem Akademi,4.baskı, Ankara
A.Ö.F Çocukta Sanat Eğitimi ve Yaratıcılık Kitabı